Ovog kolovoza članica Lovačke udruge Dama Dama imala je priliku prisustvovati konferenciji pod nazivom Women and Sustainable Hunting (hrv. Žene i održivo lovstvo) u gradu Ilomantsi u Finskoj. Domaćini -- Finski lovački savez i Udruženje lovkinja sjeverne Karelije -- večerom dobrodošlice su 17. kolovoza dočekali stotinjak gostiju iz deset različitih zemalja.

Druženje smo nastavili 18. kolovoza izvrsnim predavanjima nekoliko dama iz različitih zemalja. Uvodne riječi i pozdrave uputili su nam Sona Chovanova Supekova (idejna začetnica konferencije i predsjednica CIC Artemis), Tuomas Hallenberg (predsjednik Finskog lovačkog saveza), Jaana Husu-Kallio (tajnica Ministarstva poljoprivrede i šumarstva), te Heli Siitari (izvršna menadžerica Finskog lovačkog saveza).

Ovogodišnja tema bili su medvjedi pa smo mogli čuti nekoliko izvrsnih izlaganja o povijesnim običajima vezanima uz medvjede i lov na medvjede u Finskoj (Laura Jetsu, PhD); o potrebi, izazovima i uspjesima lovne edukacije i ulozi lovaca u očuvanju unutar obrazovanja na sveučilištima u SAD-u (Dr. Jacqueline Frair); o obrazovanju o higijeni mesa divljači u Finskoj (Mikaela Sauvala, veterinarka); o populaciji velikih zvijeri i izazovima u Finskoj (Katja Holmala, PhD), a posebno je ohrabrilo kratko izlaganje mlade Adriane Sojakove koja je već u svojoj 14. godini aktivno počela promovirati lov i kreativnim radom doprinositi svojoj lokalnoj zajednici (u okrugu Skalica, Slovačka) izradivši info ploču, edukativnu igru i klupu na ulazu u njihovo lovište.

Tijekom konferencije nekoliko je predstavnica ostalih zemalja (Slovačka, Mađarska, Švedska) imalo prilike predstaviti podatke o medvjedima u svojem kraju, a za Hrvatsku je to učinila Elizabeta Kushner iz Virovitice.

Pauzu između predavanja u sredini dana iskoristili smo za posjet Festivalu medvjeda i Festivalu ‘Hrane iz divljine’ u gradu Ilomantsi.

  1. kolovoza smo imali priliku posjetiti nacionalni park Petkeljarvi, a 20. kolovoza domaćini su organizirali lov na medvjede nakon kojeg je uslijedila tradicionalna finska sauna. Dan smo zaključili večerom koja je bila obogaćena predstavom nekolicine glumaca koji su upriličili kako je nekada izgledala priprema za lov, sam lov na medvjeda i običaji donošenja plijena u kuću.

Domaćini su nam iskazali veliku čast svojim pozivom, izvrsnom organizacijom i brigom do u najmanje detalje od strane glavne organizatorice Udruženje lovkinja sjeverne Karelije -- Jaanae Puhakkae.

--- Finska je 8. zemlja po veličini u Europi, prožeta jezerima i prekrivena prekrasnim šumama. 188 000 jezera prostire se na 10% ukupne površine, a šume čine 69% ukupne površine. Osim po jezerima, Finska je poznata po saunama, tradicionalnim drvenim kućama, raznim vrstama šumskih bobica, Aurori Borealis i naravno, djedu Mrazu. Pokrajina u kojoj je organizirana konferencija poznata je još i po autohtonoj pasmini koju se koristi za lov na medvjede – Karelijski gonič medvjeda.

--- Zemlja s velikom i dugom tradicijom lova pa stoga ne čudi da većina građana pozitivno gleda na lov, a već i tinejdžeri mogu uz svoje roditelje biti prisutni u lovištu tijekom lova. Trenutno broje oko 300 000 lovaca, a od toga je 22 000 lovkinja (ukupni broj stanovništva: 5 513 130).

Uvjeti korištenja

Ukoliko nije navedeno drugačije, sadržaji ove web stranice su vlasništvo LU "Dama Dama". Informacije koje se nalaze na ovoj stranici su samo u informativne svrhe i ne stvaraju poslovni ili profesionalni uslužni odnos između vas i LU "Dama Dama". Linkovi na ovoj stranici mogu dovesti do usluga ili stranica koje ne pokreće LU "Dama Dama". 

Kontaktirajte nas

Sjedište:
Trg hrvatske Kraljice Jelene 2,
Sv. Križ Začretje,
Hrvatska

Email: info@damadama.hr
Web: www.damadama.hr